De Rotterdam

Locatie: 

 

Lieve schoolkinderen,

 

Stel je eens voor dat je een gigantische reus bent en je boven alles in Rotterdam uitsteekt. Je kunt de hele stad overzien en iedereen naar je op laten kijken. Dat is precies wat het indrukwekkende gebouw "De Rotterdam" doet in onze prachtige stad. Vandaag wil ik jullie meenemen op een reis naar dit opmerkelijke bouwwerk en enkele van de fascinerende verhalen erachter ontdekken.

 

Welkom bij de adembenemende locatie van De Rotterdam, een van de meest opvallende gebouwen in onze prachtige stad Rotterdam. Dit gebouw is ontworpen door het befaamde Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas en biedt niet alleen een spectaculair uitzicht over de stad, maar ook een geweldige kans om enkele boeiende rekenopdrachten uit te voeren. We gaan Rotterdam vandaag gebruiken als ons klaslokaal en jullie smartphones als rekenhulpmiddelen. Laten we beginnen!

 

Opdracht 1: 

De Hoogte van De Rotterdam

 

Leerdoel: 

Het begrijpen van de concepten van hoogtemetingen en schaling.

 

Opdracht: 

Gebruik je smartphone om de hoogte van De Rotterdam in meters te vinden. 

Vergelijk dit met de hoogte van de Euromast, een andere beroemde toren in Rotterdam. Bereken het verschil in hoogte tussen de twee gebouwen. 

 

Antwoord: 

De hoogte van De Rotterdam is 149 meter en de Euromast is ongeveer 185 meter hoog. Het verschil in hoogte is dan 185 m - 149 m = 36 meter.

 

Opdracht 2: 

Oppervlakte van De Rotterdam

 

Leerdoel: 

Het begrijpen van het berekenen van oppervlakte en schattingen.

 

Opdracht: 

Zoals eerder vermeld, heeft De Rotterdam een totaaloppervlak van ongeveer 160.000 vierkante meter. Stel je voor dat elke vierkante meter een euro waard is. Bereken hoeveel geld je nodig zou hebben om het hele gebouw te kopen.

 

Antwoord:

 De kosten zouden ongeveer 160.000 x 1 euro = 160.000 euro zijn om het hele gebouw te kopen. Dit is een schatting, want in werkelijkheid kostte het veel meer om te bouwen.

 

Opdracht 3: 

Verdeling van Ruimte

 

Leerdoel: Begrip van verhoudingen en procentberekeningen.

 

Opdracht: Deel van de 160.000 vierkante meter van De Rotterdam, 25.000 vierkante meter wordt verhuurd aan de gemeente Rotterdam. Bereken welk percentage van het totale oppervlak dit is.

 

Antwoord: Het percentage kan worden berekend door (25.000 m² / 160.000 m²) x 100% ≈ 15,63%. Dit betekent dat de gemeente Rotterdam ongeveer 15,63% van het gebouw huurt.

 

Als jullie klaar zijn met deze opdrachten, stuur dan jullie antwoorden via de telefoon. Veel plezier met rekenen en geniet van de rest van de wandeling door Rotterdam!

 

Bonusopdracht 


De Gemeente Rotterdam als Grootgebruiker

 

Leerdoel: Burgerschap begrijpen en het concept van openbare diensten verkennen.

 

Opdracht: De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor veel belangrijke zaken in onze stad, zoals het zorgen voor schone straten, openbare scholen, en nog veel meer. Stel je voor dat elke vierkante meter van de 25.000 vierkante meter kantoorruimte in De Rotterdam wordt gebruikt voor een bureauruimte voor ambtenaren van de gemeente.

 

Nu, laten we een beetje rekenen . Stel dat elk bureau ruimte biedt aan 1 ambtenaar en dat elke ambtenaar een stoel heeft. Kun je berekenen hoeveel ambtenaren er in dit deel van De Rotterdam kunnen werken? Denk eraan dat elke ambtenaar een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van onze stad!

 

Antwoord: Als elke vierkante meter kantoorruimte in De Rotterdam wordt gebruikt voor een bureau en een stoel, dan kunnen 25.000 ambtenaren van de gemeente Rotterdam daar werken. Dat is heel wat ambtenaren die samenwerken om onze stad te verbeteren en te onderhouden.

 

Nu, laten we nadenken over waarom de gemeente Rotterdam zoveel ruimte nodig heeft. Wat voor soort taken denk je dat ambtenaren van de gemeente hier uitvoeren? Hoe dragen zij bij aan een betere leefomgeving voor ons allemaal? Dit gaat allemaal over burgerschap en hoe we samenwerken om onze stad te laten bloeien.

 De Rotterdam is niet alleen een opvallend bouwwerk, maar het is ook een plek waar veel mensen samenkomen om te werken en te genieten van een prachtig uitzicht op onze stad. Het herinnert ons eraan hoe bijzonder Rotterdam is en hoe de skyline van de stad voortdurend verandert.

 

Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze reis naar "De Rotterdam," en misschien kunnen jullie binnenkort zelf een bezoek brengen om de indrukwekkende hoogte en het prachtige uitzicht te ervaren. Rotterdam zit vol met spannende plekken om te verkennen, en De Rotterdam is er zeker een van!

 

Liefs,

Juf Mees