Diergaarde Blijdorp

Beestenbende in de klas:

Tien tips voor een wild leuke leeromgeving

 

Klassen kunnen soms aanvoelen als een echte dierentuin, en dat is niet per se slecht!

Laten we eens een kijkje nemen in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, waar we enkele inspirerende inzichten kunnen halen over hoe je orde kunt houden in een klas vol bruisende leerlingen.

Bereid je voor op wat wilde avonturen en een flinke dosis humor terwijl we deze beestenbende aanpakken!

 

1. De Leeuwenkuil: Een goed begin 

Stel je het begin van de schooldag voor als het moment waarop de leeuwen worden vrijgelaten in hun verblijf. Het kan een beetje chaotisch zijn, maar met een duidelijke begroeting en routine kun je een gestructureerd begin van de dag creëren.

 

2. De brullende klassenclown

Elke klas heeft er een: de brullende klassenclown die de aandacht opeist. Net zoals bij de leeuwen in Blijdorp, kun je deze energieke leerling kanaliseren door ze positieve rollen te geven, zoals "grappenmaker van de dag."

 

3. Vossen in schapenkleren

Soms kunnen stille leerlingen verrassend creatief zijn. Ze kunnen als vossen in schapenkleren zijn, sluimerend tot het juiste moment om te schitteren. Moedig ze aan om zich te laten horen en hun innerlijke vos te laten zien.

 

4. De slingerende aapjes

Aapjes houden van beweging, en sommige leerlingen ook! Integreer actieve lespauzes om de energie te kanaliseren. Laat ze even slingeren als aapjes in de bomen om daarna weer geconcentreerd aan het werk te gaan.

 

5. Een kudde olifanten onthouden alles

Olifanten vergeten nooit. Net zoals hen kun je leerlingen helpen door belangrijke informatie visueel te markeren, zodat ze het nooit vergeten. Denk aan een muur van kennis!

 

6. De nijlpaarden: Rust en structuur

Nijlpaarden lijken traag, maar ze gedijen in een gestructureerde omgeving. Bied regelmatige routines en geef leerlingen een duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten.

 

7. Zebra's: Unieke strepen

Elke leerling is als een zebra met unieke strepen. Erken hun individualiteit en moedig creatieve expressie aan. Laat ze schitteren in hun eigen strepen.

 

8. De wijsheid van de uilen 

Net zoals uilen wijze vogels zijn, kunnen leraren de wijsheid van de klas gebruiken om problemen op te lossen. Laat leerlingen meedenken over regels en oplossingen; ze kunnen vaak verrassend inzichtvol zijn.

 

9. De Kameleons

Sommige leerlingen passen zich aan als kameleons aan verschillende situaties. Moedig hen aan om hun unieke kleuren te tonen en authentiek te zijn.

 

10. De fladderende vlinders: Groei en transformatie

Net zoals vlinders door een transformatie gaan, kunnen leerlingen groeien. Geef ze de ruimte en het vertrouwen om te veranderen en te groeien, zelfs als dat betekent dat ze uit hun cocon breken.

 

Dus, of je nu te maken hebt met leeuwen, apen, olifanten of nijlpaarden in je klas, onthoud dat elke leerling zijn eigen unieke strepen heeft.

Met een beetje humor, een vleugje creativiteit en een flinke dosis geduld, kun je van je klas een betoverende dierentuin van leren maken!

🦁🐵🐘🦓🦉🦋